
بعد از هر عمل جراحی و پس از اینکه بیمار از بیمارستان مرخص شد این سوال پیش میاید که چگونه باید از زخم جراحی وی مراقبت کرد.
وی چه غذایی باید مصرف کند. چگونه میتوان از سیستم تنفسی او مراقبت کافی انجام داد.
مراقبت از زخم

تعویض پانسمان باید توسط پرسنل آموزش دیده و تحت شرایط استریل انجام شود.
پس از جراحی ممکن است تا چند روز به بیمار آنتی بیوتیک داده شود تا احتمال عفونت کم شود.
در مورد زخم جراحی و پانسمان آن در منزل نکات زیر مهم هستند:
- کسی که پانسمان را عوض میکند باید برای این کار آموزش دیده باشد و دست های خود را قبل از تعویض پانسمان خوب بشوید.
- تا وقتی پزشک اجازه نداده نباید به زخم جراحی آب برسد.
- هیچ دارویی را بر روی زخم جراحی قرار ندهید.
- روی زخم را خراش ندهید و نخارانید.
قرمزی در محل بخیه نشانه میتواند نشانه عفونت باشد.
مشاهده کردن هر کدام از علائم زیر ممکن است نشانه عفونت باشد. در صورت مشاهده در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- افزایش قرمزی اطراف زخم
- افزایش تورم اطراف زخم
- ادامه ترشح از زخم بیش از پنج روز بعد از جراحی
- ترشح کدر یا زرد یا بد بو از زخم جراحی
- درد افزایش یابنده در محل زخم جراحی
تغذیه
بدن برای جوش دادن شکستگی و برای ترمیم زخم ناشی از جراحی نیاز به اکسیژن و موارد غذایی دارد. بنابراین باید از غذاهای حاوی پروتئین و کلسیم کافی برای کمک به جوش خوردن شکستگی و ترمیم زخم کمک گرفت. لبنیات و میوه مهمترین موادی هستند که در این امر به بیمار کمک میکنند.
بیمار باید آب زیادی (بیش از مقادیری که قبلا عادت داشته است) مصرف کند. این کار موجب میشود تا مواد زائد و سمی ناشی از شکستگی یا عمل جراحی زودتر توسط ادرار از بدن وی دفع شوند.
دستگاه تنفسی
وضعیت روحی بیمار
ممکن است بیمار بعد از شکستگی یا عمل جراحی دچار افسردگی شود. در این مدت ممکن است مرتبا سوالهایی ذهن او را مشغول کند، که چرا این مشکل برای او ایجاد شده و یا اینکه در آینده چه سرنوشتی در انتظار او خواهد بود. این احساسات تا حدودی طبیعی بوده و اطرافیان نزدیک بیمار باید برای رهایی از این وضعیت به بیمار کمک کنند.
بیمار باید در زمانی که پزشک مشخص کرده برای معاینه مجدد به وی مراجعه کند.
اکثر زخمهای جراحی به سرعت و بدون عارضه زخم التیام مییابد و باید آنها را تمیز و خشک نگه داشت. زخم بمدت یک تا پنج روز بعد از عمل جراحی نیاز به مراقبت بسیار دارد. قرمزی در خط برش طبیعی است، هر چند جراح باید هر قرمزی که بیش از نیم اینچ برش داشته باشد به عفونت آن توجه کند. گاهی اوقات کبودی (اکیموز) در اطراف محل برش جراحی، به طور معمول در حدود یک هفته بهبود می یابد.
منظور ازمراقبت از زخمها، كمك به بهبودی آنها و جلوگیری از ایجاد زخمهای جدید است.
از نمونه ی این زخمها می توان به زخم بستر و زخم پا در افراد مبتلا به دیابت اشاره كرد. این زخمها وقتی ایجاد می شوند كه فشار ممتد بر پوست، خون رسانی به آن و بافتهای زیرین را مختل كند. ممكن است در ابتدا بافت زیر پوست دچار آسیب شود كه دراین صورت زخم قابل رؤیت نیست. محلهای شایع زخم بستر شامل پاشنه، قوزك پا، مفصل ران، قاعده مهره ها، آرنج و كتف است.
به جز فشار حاصل از وزن بدن بر روی زخم كه به ایجاد زخم بستر كمك می كند، ساییدن لباس یا ملحفه بر بدن و رطوبت ناشی از تعریق یا ادرار و مدفوع، در مواردی كه كنترل مثانه و روده از دست رفته اند نیز موجب آسیب پذیری پوست می شود.
زخمهای ناشی از فشار می توانند بسیار خطرناك باشند و ممكن است تا اعماق بافتها حتی تا استخوان انتشار یابند. این زخمها به آسانی عفونی می شوند.
پیشگیری
با چند اقدام ساده می توان از بروز زخم بستر پیشگیری كرد: به نواحی قرمز شده پوست خود دست نزنید. حداقل هر دو ساعت یكبار، و اگر در صندلی چرخدار هستید هر ۱۵ دقیقه یك بار موقعیت خود را تغییر دهید. ملحفه ها را تمیز نگه دارید و در صورت امكان از تشك مواج و بالش مخصوص استفاده كنید. دربرخی افراد كه گردش خون درپاهای آنها كم است ممكن است حتی یك ترك كوچك در پوست باعث ایجاد زخم شود. دراین موارد برای بهبود زخم، پاهای خود را هنگام نشستن و خواب بالا نگه دارید. به طور منظم راه بروید و از ایستادن طولانی بپرهیزید و در صورت استفاده از باند از نوع قابل ارتجاع آن برای افزایش جریان خون استفاده كنید.
از راههای دیگری كه به بهبود زخم كمك می كنند تغذیه مناسب، حمام كردن صحیح، داروها و ورزش است.
تغذیه صحیح به علت فراهم كردن مایعات، پروتئین، ویتامین و املاح اضافی مورد نیاز در روند ترمیم، به بهبود زخم كمك می كند.
همچنین از پزشك یا پرستار خود در مورد زمان و مدت حمام كردن سؤال كنید. دقت كنید كه به هنگام حمام، پانسمان زخم شما خیس نشود.
ازآنجا كه حركت در بهبود زخمهای پس از جراحی به بدن شما كمك می كنند از پزشك خود درباره این كه چه فعالیت هایی برای شما مفید است، از چه فعالیت هایی باید پرهیز كنید و زمان از سرگیری فعالیت های عادی سؤال كنید.
شما نقش مهمی در مراقبت از زخم خود حتی در منزل دارید، سعی كنید ضمن رعایت نظافت و دستورالعمل ها بردبار باشید. به خاطر داشته باشید كه بهبودی زخم مدتی طول می كشد.