.jpg)
چرا دچار یبوست میشوید؟ این بیماری معمولا در اثر ترکیب چندین عامل ایجاد میشود، از آن جمله میتوان به رژیم غذایی، سطح تحرک فرد و سطح استرس اشاره کرد. شایعترین عوامل ایجاد یبوست، نخوردن غذاهایی با فیبر کافی، کمبود آب بدن در اثر مصرف نکردن آب کافی و داشتن استرس غیرمعمول و بیش از اندازه است.
زمانی که فرد دچار یبوست میشود، معمولا چند اتفاق در دستگاه گوارش میافتد: حرکت مدفوع در رودهی بزرگ بسیار کند میشود یا اصلا مدفوع کافی ایجاد نمیشود که در این صورت تخلیهی رودهی بزرگ از لگن به تاخیر میافتد. گاهی اوقات هم این دو اتفاق همزمان میافتد.
درمان خانگی یبوست
هنگام صحبت از بهترین روشها برای درمان طبیعی یبوست، بهتر است این درمانها را به دستههای مختلف، شامل استفاده از غذاهای مناسب، خودداری از مصرف غذاهای نامناسب، کاربرد مکملهای مفید و نیز تمرینات ورزشی که میتوانند تغییر چشمگیری در روند بهبود یبوست بهوجود آورند، تقسیم کنیم.
مواد غذایی مفید برای درمان یبوست
۱. مواد غذایی با فیبر بالا
شامل میوهها و سبزیجات خام، لوبیا آجیل و دانهها که باید در رژیم غذایی روزانه قرار گیرند. وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا فهرستی از بهترین منابع فیبر غذایی را تهیه کرده است:
انواع لوبیا، حبوبات، سیب زمینی شیرین، سیب، گلابی، انواع توت، آلو، اووکادو، چیا و تخم کتان، غلات ۱۰۰ درصد فرآوری نشده، کلم بروکلی، سبزیجات پخته و کدو حلوایی
۲. سبزیجات با برگ سبز
سبزیجات با برگ سبز نه تنها حاوی فیبر هستند، بلکه منیزیم فراوانی نیز دارند که میتواند به بهبود یبوست کمک کند. چون این سبزیجات کمکالری و حاوی مقدار زیادی آب هستند، بهتر است روزانه مصرف شوند.
۳. آلو و انجیر
این میوهها فیبر بالایی دارند و مثل ملین عمل میکنند. مصرف چند عدد از این میوهها در روز میتواند به درمان یبوست کمک کند اما در کل در مصرف انجیر و آلوی خشک زیادهروی نکنید؛ چون با وجود کوچکی، حاوی مقدار زیادی قند هستند.
۴. مایعات گرم
مایعات گرم یا همدما با دمای محیط (به جای نوشیدنیهای سرد)، باعث تحریک روده برای هضم غذا میشوند، به خصوص اگر اولین چیزی باشد که صبحها ناشتا مینوشید. حتما در اول صبح دمنوش های گیاهی، آب گرم با لیمو ترش، قهوه یا سوپ استخوان بخورید.
۵. آب و مایعات برای آبرسانی به بدن
فیبر برای عبور از دستگاه گوارش و تشکیل مدفوع به آب نیاز دارد. فیبر را کمکم به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا بدن به آن عادت کند. اگر به مصرف بالای فیبر عادت ندارید، حتما آن را با مقدار زیاد آب مصرف کنید تا جذب و عبور آن از دستگاه گوارش آسان شود، به خصوص اگر تصمیم دارید از مکملهای فیبر استفاده کنید. مصرف زیاد فیبر بدون نوشیدن آب کافی یبوست و درد شکمی را بدتر کند! اگر تصمیم گرفتید فیبر بیشتری مصرف کنید، هر دو ساعت یک بار ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیلیتر یا یک تا دو فنجان آب بنوشید. در طول روز نیز مصرف آب را افزایش دهید.