.jpg)
امروزه مصرف قند و شيرينيجات بسيار افزايش پيدا کرده به طوري که ميزان مصرف آن در آشاميدنيها و يا مواد خوراکي در 25 سال اخير تا 30% افزايش يافته است که اين امر از جمله علل اصلي افزايش ميزان چاقي است.
در زير توصيه هايي براي کاهش مصرف شيرينيجات، از ديدگاه روانشناختي مطرح ميشود:
امروزه مصرف قند و شيرينيجات بسيار افزايش پيدا کرده به طوري که ميزان مصرف آن در آشاميدنيها و يا مواد خوراکي در 25 سال اخير تا 30% افزايش يافته است که اين امر از جمله علل اصلي افزايش ميزان چاقي است.
در زير توصيه هايي براي کاهش مصرف شيرينيجات، از ديدگاه روانشناختي مطرح ميشود:
1) مصرف قند و شيريني را به تدريج کاهش دهيد
سعي نکنيد که به يکباره خوردن غذاهاي شيرين را کنار بگذاريد، بلکه به جاي اين کار قدم به قدم پيش رويد، زيرا کاهش يکباره آنها از نظر رواني براي شما احساس محدود شدن را القا ميکند.
براي مثال اگر به طور معمول در روز 2 عدد شيريني ميخوريد آن را به 1 عدد در روز کاهش دهيد سپس هفته بعد اين تعداد را به يک روز در ميان کاهش دهيد. هفته سوم هر سه روز يک بار يک عدد شيريني ميل کنيد. اين روند را تا زماني که بتوانيد فقط يک عدد شيريني در هفته مصرف نماييد ادامه دهيد.
يا اين که اگر به طور معمول 2 قاشق شکر در قهوه يا چاي خود ميريزيد از روش فوق استفاده کنيد بدين صورت که هفته اول اين مقدار را به 1/5 قاشق، سپس 1 قاشق و در نهايت به نصف قاشق چايخوري کاهش دهيد. به ياد داشته باشيد که هر چقدر قند بيشتري مصرف کنيد تمايل شما به خوردن آن نيز بيشتر خواهد شد، بنابراين بهترين روش براي مهار عشق به شيريني، کاهش تدريجي آن است.
2) مواد غذايي شيرين را نصف کنيد
اگر تمايل به خوردن نوشابه داريد نصف ليوان نوشابه معمولي را با نصف ليوان نوشابه رژيمي مخلوط کنيد. نصف پيمانه ماست شيرين را با نيم پيمانه ماست معمولي ميل نماييد. هنگام خوردن آبميوههاي شيرين آن را با کمي آب ترکيب نماييد. روش نصف نصف را در دو هفته اول انجام دهيد و سپس اين ميزان را به يکچهارم ماده شيرين و سهچهارم ماده بدون قند تبديل نماييد. اين روش را تا زماني که قادر به حذف ماده شيرين گرديد ادامه دهيد.
انجام اين روش نه تنها باعث کاهش مصرف روزانه قند ميگردد بلکه به تدريج عشق به شيريني را در شما مهار ميکند. قند و شيريني اعتيادآور است يعني هر چقدر بيشتر بخوريد تمايل بيشتري نيز به مصرف آن خواهيد داشت و به تدريج به آن عادت کرده و از خوردن کم آن لذت نخواهيد برد.
اما عکس اين قضيه نيز صادق است، چنانچه جوانههاي چشايي خود را به مصرف کم قند و شيريني عادت دهيد ميتوانيد با خوردن حداقل شيريني به لذت برسيد.
3) براي خوردن بستني نيز قانون را رعايت کنيد.
وجود بستني در يخچال شما را به خوردن آن ترغيب ميکند. به شما توصيه ميکنيم بستني در خانه نگه نداريد.
4) به جاي خوردن نوشيدنيهاي شيرين و پرقند از نوشيدنيهاي مفيد و سالم استفاده کنيد.
5) اگر بايد شيريني بخوريد، پس آن را با وعدههاي غذايي ميل کنيد.
خوردن شيرينجات همراه غذاهاي ديگر باعث افزايش ترشحات بزاقي ميگردد بنابراين اين امر به شما کمک ميکند تا سريعتر از طعم شيرين زده شده و آن را کنار بگذاريد. البته اين کار تأثيري بر وزن شما نخواهد داشت اما حداقل فايده آن اين است که دهان سالمتري خواهيد داشت.
6) شکلات را در قطعات کوچک مصرف کنيد
اگر مايل به خوردن شکلات هستيد سعي کنيد به ميزان کم از آن استفاده کنيد.
7) وعدههاي غذايي روزانه را به طور کامل مرتب ميل کنيد
شايد يکي از دلايل اصلي نخوردن صبحانه، ناهار يا شام در افراد مختلف نداشتن وقت و مشغله کاري باشد. زماني که هر يک از وعدههايي غذايي را حذف ميکنيد، ميزان قند خون پايين آمده و فرد براي جبران اين کاهش و فرونشاندن ميل خود به سمت غذاهاي پر قند سوق مييابد.
8) به غذاهاي خود شکر اضافه نکنيد
بسياري از دستورالعملهاي آشپزي امروزي از جمله پخت سوپها، سبزيجات، سسها و... افزودن شکر به غذا را پيشنهاد ميکنند. در اکثر اين موارد اضافه نمودن شکر به غذا الزامي نبوده و به سليقه افراد بستگي دارد.
9) هنگامي که تمايل به خوردن شيريني داريد، کمي پيادهروي کنيد
مطالعات نشان داده است که تمايل ورزشکاران به غذاهاي شيرين پس از ورزش کاهش مييابد و به جاي آن آنها بيشتر متمايل به خوردن غذاهاي شور هستند.
10) اگر روز سختي را پشت سر گذاشتهايد، براي جبران خستگي به سراغ نوشابه يا آبميوه نرويد
خوردن يک ليوان آب خنک در هر لحظه خستگي را از تن شما به در ميکند.