خوردن هيجاني و راه هاي کنترل

بسياري از افراد مبتلا به اضافه وزن يا چاقي براي حل مشکل خود به دنبال درمان هاي پزشکي با رژيم گرفتن هستند. اما نمي دانند يا انکار مي کنند که مسايل روانشناختي هم بر اين موضوع ، تاثير ميگذارند.مطالعات نشان ميدهد که بسياري از افراد مبتلا به اضافه وزن ، گرفتار خوردن هيجاني هستند ؛ يعني زماني دست به خوردن مي زنند که هيجان هايي مثل غم ، خشم و اضطراب به آنها هجوم مي آورند.

 

از نظر فيزيکي ، هنگامي که دچار استرس مي شويم ، هورموني بنام کورتيزول در بدن ترشح مي شود که با تغييراتي که در بدن ايجاد مي کند ،موجب افزايش اشتها مي شود وطبيعتا اين افزايش اشتها باعث مي شود انرژي بيشتري در اختيار بدن قرار بگيرد تا بدن بتواند با استرس مقابله کند.افرادي که در معرض استرس مداوم و مزمن هستند ، سطح کورتيزول بدنشان به شکل مداوم بالاست وهمين مساله مي تواند باعث خوردن خارج از کنترل شان شود.

 

از نظر روانشناختي براي ما غذا خوردن ، با راحتي ، خوشحالي و لذت همراه است و وقتي غذا مي خوريم حس بهتري داريم؛ پس فردي که هيجانات منفي زيادي دارد ممکن است براي اينکه حس بهتري داشته باشد يا از هيجان منفي دور شود ، خوردن را ترجيح بدهد اما اغلب پس از اتمام خوراکي يا غذايش احساس پشيماني مي کند و به رژيم هاي افراطي رو مي آورد ؛ اما چون رژيم غذايي هم نتيجه دلخواه را ندارد ، هيجان منفي را بيشتر مي کند ودر نهايت اين چرخه همچنان ادامه دارد. نشانه هاي خوردن هيجاني چيست ؟

اين افراد به جاي اينکه هر موقع معده شان خالي بود و نياز به غذا داشتند ، گرسنه شوند، به شکل ناگهاني احساس گرسنگي مي کنند و به جاي اينکه وعدههاي متعادل در طول روز داشته باشند تمايل به ريزه خواري و مصرف غذاهاي نامناسب دارند.در واقع در آنها ميل به خوردن معمولا پس از يک هيجان منفي مثل خستگي ، غم ، خشم ، احساس گناه و ناکامي به وجود مي آيد. از ديگر نشانه هاي خوردن هيجاني اين است که اين افراد احساس مي کنند بر خوردنشان کنترلي ندارند و نمي توانند آن را متوقف کنند ، اما از آن طرف آنان پس از خوردن ، از کار خود بسيار پشيمان مي شوند.

خوردن هيجاني چطور درمان مي شود ؟

يکي از مهمترين روش هاي مقابله با خوردن هيجاني ، اين است که بدانيم

منظور مي توانيد يک جدول تنظيم کنيد و هربار که ميل غير قابل کنترل به غذا خوردن پيدا کرديد ، آنرا يادداشت کنيد. چه محرک هايي باعث مي شوند که به سراغ غذا برويم. براي اين يعني بنويسيد که در چه موقعيتي هستيد و چه فکر و احساسي داريد.

آگاه بودن از این الگو به شما نشان می دهد چه هیجان هایی را باغذا خوردن از خود دفع می کنید و نیز خودش خاصیت درمانی دارد؛ چون تا قبل از شناخت آن ، بدون توجه به احساسات خود سریعا به سراغ غذا می رفتید، اماحالا سعی دارید که این چرخه را بشکنید.

استفاده از روش های آرام سازی ، ریلکسیشن ، ورزش و سایر روش های کاهش استرس می تواند راهکار مناسبی برای کاهش هیجانات منفی شما باشد؛ درواقع ورزش عامل بسیار موثری است که علاوه بر کاهش وزن به شما کمک میکند اضطراب ، افسردگی ، مشکلات خواب و هیجانات منفی را کاهش دهید.

همچنین درمان های روانشناختی فردی یا گروه درمانی ها به شما کمک می کند تا برنامه کاهش وزن خود را منظم اجرا کنید هیجانات خود را بشناسید وبه جای فرار کردن ، آنها را بپذیرید و روی آنها کار کنید استرس را کاهش دهید ، سبک زندگی سالم تری را در پیش بگیرید و تغییرات مثبتی در زندگی روانشناختی خود ایجاد کنید که مطمئنا به حل مشکل اضافه وزن شما کمک خواهد کرد.