آماده شدن براي کاهش وزن در خانواده

تغيير _رفتار

يک فرآيند مداوم است. به عنوان والدين، ما ميتوانيم درباره موفقيت خانواده خود در طول زمان قضاوت کنيم و اگر معقول بود، ميتوانيم تغييرات بيشتري را اضافه کنيم. همچنين ميتوانيم بررسي کنيم که آيا زيادهروي کردهايم يا نه و در اين صورت برخي از تغييرات را در صورت امکان حذف کنيم. تحميل کردن تغييرات به خانوادهاي که آماده نيست، تمايلي به تغيير ندارد يا امکان تغيير را ندارد کمکي نميکند، چون تغييرات احتمالاً با مقاومت زيادي روبرو خواهند شد. اين يعني آن تغييرات مدت زمان زيادي دوام نخواهند داشت.

  فرآيند تغيير

در فرآيند تغيير، مرحله آمادهسازي نسبتاً کوتاه است. بايد زمان کافي صرف شود تا طرحي قابل اجرا بدست آيد، اما عموماً توصيه ميشود که زمان آغاز به کار در طول ماه آينده باشد. اگر تاريخ شروع هر دفعه بدون داشتن طرحي براي اجرا بگذرد، نشانه آن است که تغيير در مرحله تفکر است و بايد مجدداً بررسي صورت گيرد

 

 

علم تغيير


دو تن از پيشگامان زمينه تغيير رفتار، يعني جيمز پروچاسکا و کارلو دي کلمنت، مراحل تغيير را شناسايي کردند تا افراد بتوانند ارزيابي کنند که چقدر براي ايجاد تغيير در رفتار خود آمادگي دارند. اين چهارچوب مراحل تغيير ميتواند به خانواده کمک کند که تصميم بگيرند چه رفتارها يا گامهايي را ميتوانند به طور معقول و منطقي در جهت ايجاد خانه با وزن سلامت عملي کنند.
مرحله اول، پيش
تفکر، بدان معناست که خانواده به تغيير حتي فکر هم نميکند. مثلاً، اگر اعضاي خانواده عادت داشته باشند که همراه غذا نوشيدني گازدار مصرف کنند، فکر تغيير آن به آب يا شير کم چرب هرگز به ذهن آنها خطور نکرده است. هدف از پيشتفکر اين است که رفتاري وارد فکر اعضاي خانواده شود. يادگيري درباره پنج قانون ساده و علم زمينهساز آن يک مرحله آغازين مناسب براي ايجاد آگاهي درباره رفتارهايي است که يک خانه سلامت را تشکيل ميدهند. پس از اين کار، بايد تصميم گرفته شود که خانواده تمايل دارد بر روي کدام رفتارهاي خاص کار کند.


در مرحله دوم، تفکر، اعضاي خانواده تا حدودي به ايجاد يک تغيير کلي ميانديشند (مثلاً فعاليتهاي خانوادگي بيشتر)، اما برنامه مشخص يا دوره زماني مشخصي براي عملي کردن آن وجود ندارد. اکنون بايد درباره رفتارهاي مختلف تشکيل دهنده خانهاي با وزن سلامت فکر شود و تصميم گرفته شود که کدام يک ارزش آن را دارد که به مرحله بعد انتقال داده شود.

آمادهسازي، مرحله سوم، شامل بررسي راههاي مشخص براي عملي کردن تغيير است. يعني برنامهريزي براي تغيير و تعيين تاريخ وقوع آن. به عنوان مثال، فرض کنيم که استفاده از شير کم چرب به جاي نوشيدني هاي گازدار همراه غذا تغيير رفتاري است که خانواده قصد اجراي آن را دارد. براي آماده شدن جهت اين تغيير، احتمال دارد که شير بيشتري مورد نياز باشد و همچنين تعداد نوشيدني هاي گازدار نگهداري شده در خانه نيز بايد کم شود. اگر تعداد زيادي نوشابه در منزل وجود داشته باشد، ميتوان يک يا دو هفته را به مصرف آن اختصاص داد. سپس، در خريد بعدي از خواروبارفروشي، مقادير تازهاي شير و نوشابه تهيه خواهند شد. اين کار، زمينه را براي اجراي موفقيتآميز تغيير مهيا ميکند. هدف ابتدايي براي تغيير ميتواند وعده بعد از خريد باشد.
در طول مرحله آماده
سازي است که درباره استراتژيهاي مورد استفاده براي ايجاد تغيير تصميمگيري ميشود. علاوه بر يک طرح و تاريخ شروع، آمادهسازي، اغلب به معناي جمعآوري اطلاعات نيز هست. به عنوان مثال اگر بخواهيم فعاليتهاي جديد بيشتري را پيدا کنيم که مورد علاقه خانواده باشد، بررسي کلاسهاي ارائه شده در محل، خواندن تابلوهاي اعلانات يا مراجعه به پارکهاي محل ميتواند به شما کمک کند تا براي تبديل تغيير به يک واقعيت، انتخابهاي بهتري داشته باشيد.
 

نقش خانواده در کاهش وزن چگونه است؟ وقتي به بررسي موضوع انتخاب سبک زندگي ميپردازيم، خانواده و دوستانمان نقش پررنگي در اين زمينه پيدا ميکنند. سيستم خانواده شامل قوانين خانواده، حمايت عاطفي، تشويق، ترغيب ديگر اعضاي خانواده و مشارکت اعضاي خانواده، مهمترين عوامل تعيينکننده رفتارهاي سلامت خانواده است. در اين زمينه، سيستم خانواده تعيينکننده اصلي چگونگي ارتقاء سلامتي است.