اهمیت تغذیه در پیشرفت آلزایمر

شايد براي شما هم ترسناکترين چيز در زندگي از دست دادن حافظهتان باشد؛ اتفاقي که منجر به فراموش کردن عزيزانتان، گذشته و حتي خودتان بشود، اين عارضهاي است که آلزايمر ايجاد ميکند.

آلزايمردر حال حاضر بيماري آلزايمر آسيبي است که ميليونها نفر در دنيا از آن رنج ميبرند. بيماري در سالهاي اوليه، خود را به صورت فراموشي خفيف نشان ميدهد که به مرور زمان، پيشرفت ميکند و اختلالات جدي در حافظه، زبان و ذهن را سبب ميشود که سرانجام بيماري آلزايمر، قرباني مبتلا به ناتواني جسمي و ذهني خود را تحويل ميدهد!

 

با وجود تحقيقات وسيع، دليل و درمان قطعي آلزايمر هنوز خارج از دسترس است. از نظر متخصصين دليل بروز اين بيماري، ترکيبي پيچيده از وراثت، عوامل محيطي و شيوه زندگي است. با اين وجود پژوهشگران به دنبال يافتن راهي مناسب براي پيشگيري از بروز آلزايمر هستند. در اين ميان يکي از حيطههاي وسيع مورد مطالعه دانشمندان، رژيم غذايي است. هرچند اتفاق نظر در مورد يک رژيم غذايي مشخص براي پيشگيري از آلزايمر وجود ندارد، اما چندين قلم غذايي به دقت مطالعه شدهاند و ارتباط آنها با بيماري آلزايمر مشخص شده است.

 

اسيدهاي چرب امگا-3 و ويتامينهاي گروه ب نتايج چندين پژوهش، ارتباط معنيداري بين مصرف زياد ماهي (رژيم غذايي حاوي مقدار بالايي از چربيهاي امگا-3) و کاهش پيشرفت بيماري آلزايمر را نشان ميدهند (با اين وجود براي اثبات اين ارتباط، نياز به مطالعات بيشتري است).

 

هموسيستئين نام ترکيبي است که مقادير بالاي آن در خون ممکن است منجر به جنون شود؛ اين موضوع رابطه هموسيستئين با بيماريهاي ذهني را ثابت ميکند. از آنجايي که افزايش دريافت روزانه فوليک اسيد، ويتامين ب6 و ويتامين ب12، مقدار هموسيستئين را در خون پايين ميبرند، اين احتمال وجود دارد که مصرف منظم مکملهاي حاوي ويتامينهاي گروه ب، پيشرفت اختلالات ذهني از جمله آلزايمر را کمتر کند. اين موضوع در يک پژوهش مورد آزمون قرار گرفته است. نتايج اين آزمون اثربخش بودن مکملهاي ويتامين ب6 وب12 را در کاهش پيشرفت آلزايمر ثابت کردهاند.

از غذاهاي داراي سديم زياد مانند سوسيس، کالباس، کنسروها، سس گوجهفرنگي و... استفاده نکنيد و نمک غذايتان را محدود کنيد

آنتي اکسيدان ها

 

اکسيدانها ترکيبات ناپايداري هستند که انسجام سلولهاي بدن را از بين ميبرند و از عوامل پيري سلولي به حساب ميآيند و نقش عمدهاي را در بروز آلزايمر بازي ميکنند

 

چگونه از آسيب اکسيدانها و راديکالهاي آزاد در امان بمانيم؟

 

ين ترکيبات به عنوان محصولات جانبي متابوليسم، در هر لحظه در بدن توليد ميشوند. البته اعمال مفيدي نيز انجام ميدهند و مهار کامل توليد آنها غيرممکن است؛ اما مقدار توليد اين ترکيبات بايد کنترل شود تا بدن از آسيبهاي جبرانناپذير آنها در امان بماند. براي اين منظور در معرض نور مستقيم خورشيد، آلودگيهاي محيطي و دود سيگار قرار نگيريد و از غذاهاي حاوي آنتياکسيدانها (ويتامينهاي ث، اي، آ) بيشتر مصرف کنيد.

 

 

غذاهاي حاوي مقدار زيادي از آنتياکسيدانها:

 

* مغزها (بادام، پسته، فندق و...)

* سبزيجات سبز تيره (مانند اسفناج) و سبزيجات زرد (هويج)

* حبوبات

* ميوهها به ويژه توتها و مرکبات

* چاي سبز

 

توصيههاي کلي:

 

* يک رژيم غذايي متعادل را در پيش بگيريد؛ يعني از گروههاي هرم غذايي، روزانه به مقدار مناسب و توصيهشده مصرف کنيد.

* وزن خود را در محدوده مناسب حفظ کنيد و روزانه به مقدار کافي ورزش کنيد.

* مصرف غذاهاي با مقدار زياد چربيهاي اشباع و کلسترول را محدود کنيد.

* مصرف قند، شکر و فرآوردههاي قندي را متوقف کنيد.

* از غذاهاي داراي سديم زياد مانند سوسيس، کالباس، کنسروها، سس گوجهفرنگي و... استفاده نکنيد و نمک غذايتان را محدود کنيد.

 

آلزايمر

 

داشتن وزن مناسب براي بيماران مبتلا به آلزايمر ضروري است:

با پيشرفت آلزايمر، به دلايل مختلف مانند از بين رفتن مسيرهاي پيامرساني حواس گرسنگي و تشنگي، ناتواني در بلع يا جويدن غذا و افسردگي، بروز سوءتغذيه بسيار محتمل است.

همراه با پيشرفت اختلالات مغزي و همچنين پيري، پيغامهاي احساس تشنگي نيز کمتر و کمتر ميشوند. به عبارتي سادهتر، بدن مرتباً آب از دست ميدهد (از طريق ادرار و عرق) ولي فرد احساس تشنگي نميکند و مايعات کمتري مصرف ميکند و نتيجتاً آب از دست رفته جايگزين نميشود. اين امر خود را به صورت خشکي دهان نشان ميدهد