.jpg)
پیشگیری از سرطان
سرطان تقسیم و تولید غیرطبیعی سلولهاست که میتواند گسترش یابد. سرطان مسئول 20% کل مرگ و میرها در کشورهای پیشرفته و 5% در کشورهای در حال توسعه میباشد. تنها 10-5 درصد از سرطانها به علت مشكلات ژنتيكي به وجود میآيند و 95-90درصد از آنها به علت عوامل محيطي و سبك زندگي افراد ايجاد میشوند. از ميان عوامل محيطي، مهمترين عوامل خطر ايجاد كننده سرطان، سيگار كشيدن، چاقي، مصرف الكل، عوامل عفوني، نور خورشيد، فشارهاي رواني، آلوده كنندههای محيطي و مواد غذايي میباشند. بیشترین انواع شایع سرطان برای مردان: سرطان پروستات، ریه، کلورکتال، مثانه و برای زنان: سرطان سینه، ریه، کلورکتال و رحم است. مطالعات اپیدمیولوژیکی براورد کردهاند که به طور متوسط 35-32 درصد سرطانها را میتوان با تغییرات رژیم غذائی پیشگیری کرد.
اصلاح و بهبود شیوه زندگی جهت پیشگیری از سرطان:
1- دستیابی و حفظ وزن مناسب: در تمام طول زندگی در محدوده وزن طبیعی خود باشید. پیشگیری از بازگشت مجدد وزن در افرادی که موفق به کاهش وزن شدهاند، توصیه میشود. چاقی عامل خطر سرطان و مسئول 6 درصد کل سرطانهاست. رابطه مثبتی میان افزایش وزن با سرطانهای مری، پانکراس، مثانه، کبد، سینه، رحم، کلیه، کولون و رکتوم مشاهده شده است.
2- شیوه زندگی فعال: حداقل 5 روز هفته، 45 تا 60 دقیقه فعالیت داشته باشید.
بیتحرکی با افزایش خطر سرطان کولون همراه است و افزایش فعالیت بدنی باعث کاهش خطر سرطان سینه و کولون میشود.
3- کاهش مصرف گوشتهای قرمز و فرآوری شده: چربی اشباع موجود در گوشت قرمز با افزایش خطر بروز سرطانهای کولون، رحم، پروستات و خون همراه است.
4- توصیه به مصرف مواد غذائی گیاهی: مصرف مواد غذائی با پایه گیاهی ( سویا، مغزیجات، حبوبات، غلات کامل و سبوسدار) افزایش یابد. سویا پروتئین گیاهی و حاوی فیتواستروژن است. مصرف سویا با کاهش خطر سرطانهای مرتبط با کاهش هورمونهای جنسی، همراه است. استفاده از سویا پس از تشخیص ابتلا به سرطانهای حساس به هورمون استروژن (سرطان سینه وابسته به استروژن و آندومتر) مورد بحث است. انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند افرادی که سابقه سرطان سینه دارند از پودرهای مکمل سویا استفاده نکنند و مصرف سویا را به 3 واحد در روز محدود کنند. بر خلاف توصیه به
خانمها، مصرف مرتب مواد غذائی حاوی سویا در مردان مبتلا به سرطانهای حساس به هورمون مثل سرطان پروستات مفید است.
5- مصرف قندهای ساده باعث افزایش قندخون، تری گلیسرید، بالا رفتن انسولین و افزایش بروز سرطان میشود. مصرف غذاهای با گلایسمیک ایندکس بالا باعث افزایش خطر سرطان تخمدان، اندومتر، سینه، کولون، پانکراس و ریه میشود پس بهتر است مصرف قندهای ساده تا حد ممکن کاهش و غلات کامل جایگزین آن شود.
افزایش مصرف فیبر موجود در مواد غذایی گیاهی باعث کاهش سرطان کولون، رکتوم، سینه و تخمدان میشود. مصرف میوه و سبزجات با کاهش خطر سرطانهای دهان، مری، معده، روده، مثانه و ریه همراه است.
6- محدودیت نوشیدنیهای الکلی: از مصرف نوشیدنیهای الکلی بپرهیزید. مصرف الکل علاوه بر افزایش خطر کبد چرب، منجر به افزایش خطر بروز سرطان خصوصا سرطانهای دهان، حنجره، حلق، مری، ریه، کولون، کبد و سینه میشود.
7- بهبود روشهای تهیه، فرآوری و نگهداری: مصرف نمک را محدود کنید. از ادویهها و چاشنیهای گیاهی برای طعم دار کردن غذاها استفاده کنید از مصرف غلات و حبوبات کپک زده بپرهیزید.
روشهاي نادرست نگهداری و طبخ مانند دود دادن، نمك سود كردن، حرارت دادن شديد مواد غذايي با ايجاد تركيبات سرطان زا مثل هيدروكربنهای پلي سيكليك و آمينهاي هتروسيكليك باعث افزايش شيوع سرطان میشوند. نیتراتهای سدیم و پتاسیم که در بسیاری از غذاها وجود دارد مثلا باعث رنگ صورتی سوسیس و کالباس میشود، سرطان زاست. همچنین آکریلامید ترکیب سرطان زائی است که در غذاهای غنی از کربوهیدرات مثل سیب زمینی و غذاهایی که در دمای بالا پخته میشوند، به وجود میآید. آکریلامید در طول سرخ کردن، کباب کردن به وجود میآید و با بروز سرطان مرتبط میباشد.
انجمن سرطان آمریکا چهار توصیه برای پیشگیری از سرطان دارد:
- خوردن غذاهای سودمند و متنوع با تاکید بر مصرف غذاهای گیاهی
- حفظ وزن مناسب
- افزایش فعالیت بدنی
- عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی