
الگوی طبیعی رشد در کودکان
وزن
وزن طی سال اول زندگی به 3 برابر وزن تولد و در سال دوم زندگی به کمتر از 4 برابر وزن تولد میرسد. کودکان طی 2 الی 10 سالگی به طور سالیانه 2-3 کیلوگرم وزن اضافه
میکنند.
قد
کودک طی سال اول زندگی افزایش قدی برابر 50% قد اولیه تولد را نشان میدهد و از سال دوم زندگی تا زمان بلوغ حدود 6-7 سانتی متر در سال قد میکشد.
توده چربی بدن
بین سنین7-2 سال به دلیل کاهش توده چربی بدن در کودکان نمایه توده بدنی
BMI) ( کاهش مییابد. (بدن کودک در سنین 6-4 سالگی کمترین میزان چربی را دارد). بعد از این سنین کودکان بازگشت توده چربی (Adiposity rebound) را تجربه میکنند که این امر بدن کودک را برای بلوغ آماده میکند.
نکته: کودکانی که بازگشت توده چربی آنها قبل از 5/5 سالگی اتفاق میافتد در مقایسه با کودکانی که بازگشت توده چربی آنها بعد از 7 سالگی اتفاق میافتد در بزرگسالی وزن بیشتری خواهند داشت.
تشخیص اضافه وزن و چاقی در کودکان
اضافه وزن و چاقی در کودکان نیز مشابه بزرگسالان با استفاده BMI تشخیص داده
میشود با این تفاوت که BMI کودک باید بر اساس منحنی رشد CDC (پیوست1) ارزیابی و تفسیر شود. کودکان و نوجوانان بر مبنای شاخص BMI برحسب سن به گروههای زیر تقسیم میشوند :
1- در صورتی که صدک BMI برحسب سن از صدک 3 کمتر باشد کودک لاغر است.
2- در صورتی که صدک BMI برحسب سن مساوی و بزرگتر از صدک 3 و کمتر از صدک 85 باشد کودک نرمال است. 85 > صدک سن / BMI > 3
3- در صورتی که صدک BMI برحسب سن مساوی و بزرگتر از صدک 85 و کمتر از صدک 95 باشد.کودک دچار اضافه وزن است. 95 > صدک سن / BMI > 85
4- در صورتی که صدک BMI بر حسب سن مساوی و بزرگتر از صدک 95 باشد کودک دچار چاقی است.
جهت تشخیص سریعتر اضافه وزن و چاقی در کودکان از جدول فوق استفاده کنید.
چه کودکانی نیاز به کاهش وزن دارند
کودکان زیر 7 سال
این کودکان در صورتی که چاق باشند و عوارض مرتبط با چاقی مانند چربی خون بالا، فشار خون بالا، کبد چرب، قند خون بالا و علائم پیش دیابت مثل آگانتوزنیکریکانس را داشته باشند نیاز به کاهش وزن دارند.
کودکان زیر 7 سال که در دسته اضافه وزن قرار میگیرند به طور کلی و آنهایی که در دسته چاق قرار دارند ولی عوارض چاقی را ندارند نباید تحت کاهش درمان وزن قرار گیرند، در این کودکان باید سرعت افزایش وزن را کنترل کرد و یا در صورت لزوم وزن آنها را ثابت نگه داشت.
کودکان بالای 7 سال
کودکان بالای 7 سال که در دسته چاق قرار میگیرند همچنین کودکانی که در دسته اضافه وزن قرار میگیرند به شرط داشتن عوارض (چربی خون، فشارخون بالا و کبد چرب و...) نیاز به کاهش وزن دارند.
میزان مطلوب کاهش وزن در کودکان
در صورتی که کودک نیاز به کاهش وزن داشته باشد، میزان این کاهش وزن باید بین
1- 5/0 کیلوگرم در ماه تنظیم گردد.
نکته : کاهش وزن در کودکان تا رسیدن به وزن ایده آل ادامه نمییابد.
در کودکان زیر7 سال دچار چاقی و عوارض آن، کاهش وزن تا رسیدن کودک به مرحلۀ اضافه وزن ادامه مییابد و در کودکان بالای 7 سال دچار چاقی کاهش وزن تا رسیدن آنها به مرحلۀ اضافه وزن باید ادامه پیدا کند همچنین اگر این کودکان دچار اضافه وزن و عوارض آن باشند کاهش وزن انها به محض رسیدن به زیر صدک 85 باید متوقف گردد.
علل چاقی در کودکان
اگرچه اکثر افراد، ژنتیک را مهمترین عامل چاقی در کودکان میدانند و لیکن این مساله را در کودکان نمیتوان تنها به ژنهای آنها نسبت داد. افزایش انرژی دریافتی از طریق افزایش مقدار و نیز تعداد وعدههای غذایی، مصرف بیش از حد غذاهای فست فود و پر کالری، کاهش فعالیت بدنی در کودکان همراه با افزایش تعداد ساعات تماشای تلویزیون و بازیهای کامپیوتری از جمله مهمترین عوامل ایجاد چاقی در کودکان می باشند.
نکته : موارد کمی از چاقی کودکان ممکن است ناشی از اختلالات هورمونی (مانند هورمون تیروئید و کورتیزول) یا بیماریهای ژنتیکی مانند سندرم داون و سندرم پرادرویلای باشد.
عوارض چاقی
1- بیماریهای قلبی و عروقی: عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی مانند افزایش چربی خون (هیرلیپیدمی) و افزایش فشارخون و به ویژه آترواسکلروریز به طور معنی داری در کودکان و نوجوانان چاق بیشتر دیده میشود.
2- اختلال قند خون: مقاومت به انسولین و هایپرانسولینمیا ( افزایش انسولین خون ) نقش مهمی را در پیشرفت دیابت نوع2 در کودکان چاق ایفا میکند.
3 - مشکلات روانی: چاقی در کودکان مشکلات روانی- اجتماعی متعددی را به همراه دارد.
4 - اختلال در بلوغ: چاقی با شروع بلوغ زودرس در دختران و بلوغ دیررس در پسران همراه میباشد.
5 - اختلالات تنفسی: بیش از 33% از کودکان چاق دچار آپنه خواب میشوند همچنین بین چاقی و آسم در کودکان ارتباط معنی داری وجود دارد.
6 - عوارض گوارشی: ریفلاکس (برگشت اسید معده به مری)، کبد چرب و سنگ کیسه صفرا از عوارض چاقی کودکان می باشند.
نکات مهم در چاقی کودکان
1 – کودکان و نوجوانان معمولا مرحلۀ اضافه وزن را سریعتر از بزرگسالان طی میکنند و به مرحله چاقی میرسند لذا مرحلۀ اضافه وزن در کودکان باید جدی گرفته شود.
2 – گاهی قد بلند کودک، والدین را به اشتباه میاندازد و چون ممکن است کودکان چاق، قد بلندتری نسبت به کودکان با وزن طبیعی داشته باشند، والدین تصور کنند که وزن زیاد کودک آنها به تناسب قد بلند تر، طبیعی است در صورتی که این تصور اشتباه میباشد.
3 – درصد زیادی از کودکان مبتلا به اضافه وزن و یا چاقی در بزرگسالی نیز چاق خواهند بود همچنین هرچه کودک زمان بیشتری اضافه وزن داشته باشد احتمال اینکه در زمان بلوغ و بعد از آن هم اضافه وزن داشته باشد بیشتر خواهد بود.
4 – چاقی دوران کودکی مستقل از چاقی بزرگسالی با خطر بیماری دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی در بزرگسالی ارتباط دارد (افرادی که دوران کودکی چاق بودهاند حتی اگر در بزرگسالی چاق هم نباشند بیشتر از فردی که در دوران کودکی وزن نرمال داشته است در معرض بیماریهای مرتبط با چاقی مثل دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی قرار دارد.
5 – والدین چاق اغلب کودکان چاق دارند، این والدین هم ژن و هم سبک زندگی چاق کننده را برای کودکان فراهم میکنند.
6 – در بسیاری از موارد، کودک چاق، نوزاد یا کودک کم وزن و بیاشتهای چند سال گذشته بوده است که به دلیل تشویق زیاد والدین تبدیل به یک کودک پرخور شده است.
بهترین راهکارهای کنترل وزن در کودکان
- مرحلۀ1: تغییر سبک زندگی
از آنجایی که کودک چاق قربانی سبک زندگی چاق کننده در خانواده میباشد، جهت حل مشکل چاقی در کودک لازم است محیط و رفتارغذایی خانواده در مرحله اول تصحیح گردد و در تصحیح محیط و رفتارهای غذایی خانواده باید به نکات زیر توجه کرد و آنها را تصحیح نمود:
1 – والدین شاغل و گرفتار معمولا در طول هفته از غذاهای آماده زیادی استفاده
میکنند.
2 – میهمانی رفتن زیاد و مصرف غذا خارج از منزل بیش از یکبار در هفته است.
مرحلۀ 2: افزایش فعالیت بدنی و ورزش
یکی از مهم ترین عوامل چاقی در کودکان بیتحرکی و کم بودن فعالیت آنها میباشد، که جهت درمان کودک چاق باید به الگوی فعالیتی کودک توجه نمود و آن را اصلاح کرد.
نکته: کودکانی که ساعتهای طولانی به تماشای تلویزیون و بازیهای رایانهای مشغول هستند معمولا در این حالت عادت به خوردن تنقلات پرکالری نیز دارند.
- مرحله3: اصلاح الگوی تغذیه
در مرحله سوم جهت درمان چاقی در کودکان الگوی تغذیه ای آنها باید اصلاح گردد که شامل موارد زیر میباشد :
1 - تاکید بر مصرف صبحانه سالم و مغزی
نکته 1 : کودکانی که شب دیر هنگام میخوابند و صبح با خستگی از خواب بلند میشوند اشتهای کافی برای مصرف صبحانه ندارند و این کودکان معمولا با مواد غذایی غیر مغذی و پر کالری که از مدرسه تهیه میکنند خود را سیر میکنند.
نکته 2 : تحقیقات نشان میدهد که مصرف صبحانه در کودکان باعث بهبود عملکرد و تمرکز و یادگیری بهتر در مدرسه میشود.
2 – طبخ غذاهای سالم و مغذی توسط مادر خانواده علی رغم مخالفت کودک چاق و خودداری از تهیه غذا در حجم زیاد.
3 – تصحیح الگوی تغذیه ای کودک و تشویق به مصرف میوه، سبزیجات، لبنیات کم چرب و مصرف ماهی
- مرحلۀ 4: کنترل وزن
در مرحلۀ 4 باید وزن کودک را کنترل نمود.
1-در این مرحله باید به والدین توضیح داده شود که درمان چاقی کودک و نوجوان همیشه به معنی کاهش وزن آنها نیست بلکه در بسیاری از موارد حفظ وزن کودک و جلوگیری از افزایش وزن بیشتر، یک موفقیت محسوب میشود.
2-بسیاری از کودکان چاق در وعده اصلی غذایی خود اشکالی ندارند و برای کنترل وزن آنها فقط کافی است مصرف تنقلات پر کالری و با ارزش غذایی کم را در رژیم غذایی آنها کاهش داد.
3-تنظیم برنامه کاهش وزن در کودکان چاق باید با در نظر گرفتن نیازهای تغذیه ای آنها برای رشد انجام شود و با محدودیت ملایم کالری به گونه ای که تامین ریز مغذیهابرای کودک میسر شود همراه باشد.
افزايش طول قد
مهمترين عامل طول قد در انسان ارث ميباشد ولي عواملي همچون تغذيه مناسب و تمرينات خاص ورزشي نيزدر جلوگيري از كوتاهي قد بسيار مؤثرند.درحقيقت بدون تغذيه سالم و ورزش، قد به اندازه ژنتيك خود نميرسد.
افزايش متوسط طول قد ژاپنيها در دهههاي اخير با تغذيه صحيح و فعاليتهاي ورزشي مناسب، اهميت اين موضوع را نشان ميدهد.
افزايش طول قد در دو مقطع سني قابل بررسي است:
الف) در سنين رشد (يعني حداکثر تا حدود سن 20 سالگي)
روشهاي اصلاح و بهبود شيوه زندگي از نظر تغذيه و فعاليت در سنين رشد به منظور افزايش طول قد:
- تغذيه مناسب جهت رشد استخوانها و رشد بافت عضلاني وساخت هورمونهاي مسئول افزايش طول قد بهخصوص هورمون رشد.
- كودكان و نوجوانان در حال رشد(9تا18 ساله)به روزانه لااقل 1300 ميلي گرم كلسيم نيازمندند واز اين جهت مصرف لااقل 4-3 واحد لبنيات در24 ساعت توصيه میگردد.
- جهت تأمين روي و ساير املاح و همچنين پروتئين، مصرف انواع مغزها (بخصوص بادام زميني) انواع حبوبات( بخصوص سويا) و جوانه گندم توصيه میگردد.
- تأمين آهن جهت رشد از منابع حيواني و گياهي نيز الزامي است.
- جهت تأمين پروتئين كافي مصرف انواع گوشت (بخصوص ماهي لااقل در هفته دو نوبت) توصيه میگردد.
- ماهي علاوه بر تأمين پروتئين منبع خوبي جهت تأمين ويتامين D، روي و ساير املاح و چربي امگا3 نيز میباشد.
در حقيقت تأمين كليه مواد غذائي مورد نياز بدن جهت رشدقد الزامي است و كمبود هر كدام از آنهابه رشد قد لطمه میزند ولي مواد فوق مهمتر میباشند.
- با خوردن مواد غذائي با كالري بالا و ارزش غذائي پائين نظيرانواع چيپس و پفك،انواع نوشابه و سانديس،شكلات و آب نبات و غيره كه اغلب از قندهاي ساده و چربيهاي مضر تهيه میگردند كالري كودك و نوجوان تأمين و سير
میگردد و به اين ترتيب مواد غذائي اصلي جهت رشد قد مصرف نمي شود.- اگر در دوران رشد، از خوردن مواد شيرين و حاوي کربوهيدرات پرهيز شود، با کاهش ترشح انسولين از غده پانکراس، ميزان ترشح هورمون سوماتوتروپين از اين غده افزايش مييابد. در نتيجه اين هورمون علاوه بر تنظيم ميزان قند خون باعث افزايش طول قد نيز ميشود.
- انجام فعالیت ورزشی مناسب در طول دوران کودکی و نوجوانی، به رشد کامل کودک کمک میکند.
- استفاده از حمام آفتاب يا آفتاب درماني جهت تأمين ويتامينD.
ب) بعد از اتمام سنين رشد
در مقطع پس از سنين رشد نيز روشهايي جهت افزايش طول قد وجود دارند، ولي اغلب دشوار و غيرمؤثر و يا با نتايج بسيار کم همراه ميباشند که عبارتند از:
- اصلاح عيوب اسکلتي نظير قوز، گودي كمر و كجي ستون فقرات.
- استفاده از اعمال جراحي که با تکنيکهاي خاصي، استخوان ساق بريده و تحت کشش قرار ميگيرد و با برداشت از استخوان لگن و پيوند در فاصله ايجاد شده افزايش قد ايجاد خواهد شد.
چگونگي رشد دختران و پسران
در سن 9 سالگي بيشتر پسران از دختران همسن خود بلندترند. در حدود 9 تا 10 سالگي بعضي دختران شروع به قد كشيدن ميكنند و همچنين وزن آنها از وزن پسران همسن خود بيشتر ميشود و اين حالت تا حدود سن 13 سالگي ادامه مييابد. ولي از سن حدود 13 سالگي بيشتر پسران از بسياري دختران همسن خود بلندتر ميشوند و اين رشد همچنان ادامه مييابد.
دختران در 16 سالگي و پسران در 17 سالگي و هردو حداكثر تا نزديك سن 20 سالگي به حداكثر رشد خود ميرسند.
خودآزمائي
1- وضعیت وزن کودکی که صدک BMI برحسب سن او مساوی و بزرگتر از صدک 3 و کمتر از صدک 85 است، چگونه است؟
2- در صورتی که کودک نیاز به کاهش وزن داشته باشد، میزان این کاهش وزن باید به چه میزان در ماه باشد؟
3- مواد مغذی مهم در افزایش قد را نام ببرید.