.jpg)
اصول تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان
- وعدههای غذايي در ماه رمضان به سه وعده افطاري، شام و سحري تقسيم میشوند و افرادي كه در ماه رمضان روزه میگيرند بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه خوردن افطاري و سحري با رعايت اعتدال ضروري است. در حقیقت وعده سحری به جای ناهار، افطار اول به جای صبحانه و افطار دوم به جای وعده شام است.
- وعده سحری را به هیچ عنوان حذف نکنید زیرا ادامه دادن به این روال در طول ماه رمضان سبب تحلیل عضلانی خواهد شد. حذف وعده سحري باعث ايجاد اختلال در سوخت و ساز بدن شده و نهايتاً باعث بوي بد دهان، سردرد، دردهاي عضلاني، سوزش سر دل، افزايش ناراحتي معده، بي خوابي و عصبانيت میگردد.
- برای اینکه کمتر هنگام روزه داری تشنه شوید بهتر است در برنامه غذایی سحری از خوردن غذاهای سرخ کردنی و همچنین غذاهای چرب و پرنمک و پرادویه که سبب تشنگی زیاد در طول روز میشوند پرهیز کنید.
- خوردن مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه علاوه بر افزایش وزن، سبب افت سریع قند خون و احساس گرسنگی در طول روز میشود.
- سعی کنید در ماه رمضان میوههای آب دار و سبزیجات بیشتری به خصوص در وعده سحری (کاهو، کلم، هندوانه، خربزه و...) مصرف کنید تا در طول روز دچار تشنگی نشوید.
- بهتر است برای رفع عطش از مخلوط آبلیموی تازه با آب یا چای کمرنگ و یا از شربت خاکشیر و تخم شربتی استفاده کنید.
- خوردن 8 تا 12 لیوان آب از افطار تا هنگام سحر سبب میشود تا شما در طول روز کمتر دچار تشنگی شوید. بهترين زمان براي نوشيدن آب كافي، يك ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحري میباشد.
- از مصرف مقادیر زیاد نوشیدنیهای کافئین دار مانند قهوه، چای به خصوص در هنگام سحر اجتناب نماييد چون کافئین موجود در این نوشیدنیها باعث دفع زیاد ادرار و در نتیجه کم آبی و از دست دادن مواد معدنی مورد نیاز بدن در طول روز میشود.
- برای اینکه بعد از خوردن افطار و سحری دچار سوزش معده و ترش کردن نشوید بهتر است از غذاهای سبک و کم چرب استفاده کنید. در ضمن مایعات را همراه غذا نخورید و بلافاصله بعد از خوردن سحری به رختخواب نروید.
- بهتر است افطار خود را با یک استکان آب ولرم با خرما یا یک فنجان شیر و عسل باز کنید و از خوردن غذا و شیرینی جات فراوان هنگام افطار بپرهیزید تا دچار سنگینی و مشکلات معده نشوید.
- در هنگام یبوست و مشکلات روده، بعد از خوردن افطار آلو و انجیر خیس شده و میوه هایی همچون گلابی، هلو و هندوانه میل کنید.
مصرف متناسب نان و غلات، میوه، سبزیجات، گوشتها و حبوبات، چربیها
(از جمله مغزها) و شیر و لبنیات از فاصله افطار تا سحر فراموش نشود.
نکات
1) هيچ بيماري خاصي دليلي جهت روزه نگرفتن نمیباشد مگر در موارد زير:
الف: با دستور و صلاحديد پزشك خصوصاً جهت مصرف به موقع داورها
ب: در بيماري ديابت و با احساس شروع علائم كاهش قندخون، نظير افزايش ضربان قلب، تاري ديد، تعريق،سرگيجه، اضطراب و بي حوصلگي و رنگ پريدگي
تذكر مهم : اگر مبتلا به بيماري ديابت هستيد در صورت احساس علائم كاهش قندخون حتماً روزه خود را باز كنيد.
2) روزه در مبتلايان به افزايش فشارخون و يا افزايش چربي خون به شرط تغذيه سالم، باعث بهبودي بيماري میشود.
3) روزه در افراد چاق به شرطي باعث لاغري میشود كه جمع كالري مواد غذائي خورده شده از جمع كالري سوخته شده در بدن كمتر شود.
4) بهترين زمان جهت ورزش در ماه مبارك رمضان به ترتیب بین دو افطار و بعد از افطار اصلی است.